HALAMAN

Saturday 14 May 2011

resepi 'topping'

jenis-jenis 'topping' yang selalu letak atas kek & cupcake.


BUTTERCREAM   *anggaran RM4

120g    butter
120g    icing sugar
1/2tsp  vanilla
  food colouring

nisbah mentega : gula icing = 1/2cwn : 1cwn
pukul mentega sampai berkrim, masukkan gula ising yang dah diayak supaya nanti tak bertompok, pukul lagi sampai sebati, kemudian tambah vanilla dengan pewarna, kacau sampai rata.

variasi lain,
CHOCOLATE BUTTERCREAM, tambah 3tsp serbuk koko diayak bersama gula icing.
COFFEE BUTTERCREAM, seperti diatas tapi ganti vanilla dengan 1tsp serbuk kopi segera yang dicairkan dengan 1/4tsp air. 
MOCCA BUTTERCREAM, seperti coffee buttercream tapi tambah 3tsp serbuk koko yang diayak bersama gula icing.




CHOCOLATE GANACHE   *anggaran RM10

ganache tu perkataan perancis, sebutan dia "ganek" utk english, "gaynash" utk french. maksud dia, sapuan coklat yang nipis licin bersinar.

100g    chocolate, finely chopped
1/2cup  whipping cream
1/4cup  corn syrup / glucose syrup
2 tsp     vanilla extract

coklat cebisan kecil disediakan. krim dipanaskan secara double-boil kemudian tuangkan ke dalam mangkuk yang ada cebisan coklat tu. biarkan sekejap 1-2 minit, kemudian kacau bagi licin, campurkan sirap gula & vanila. biar sejuk sekejap, pastu boleh disiram atas kek sampai meleleh ke tepi.


FONDANT    *anggaran RM7

1kg         icing sugar, sifted
3tsp        gelatine halal
1/4cup    water
1/2tbsp   liquid glucose
1tbsp      glycerin
1/4tsp     rose essence

gelatin & air dipanaskan secara double-boil sampai gelatin tu cair. masukkan gula cair, glicerin & esen rose. kacau sekejap kemudian angkat dan sejukkan sedikit. yang gula icing pula, separuh daripadanya dah berada dalam mangkuk, buatkan lubang kat tengah dia. tuangkan sebatian gelatin tadi dan gaulkan. sambil tu tambah gula ising selebihnya sedikit demi sedikit sampai jadi gumpalan. pewarna dicalitkan dan ratakan warnanya. fondant yang lebih boleh disimpan dalam plastik kedap udara elak jadi keras.


CREAM CHEESE   *anggaran RM10

200g       cream cheese (softened at room temperature)
50g         butter
100g       icing sugar, sifted
1/2tsp     vanilla essence

pukul krim cheese bagi lembut. masukkan mentega, pukul sampai rata. tambah gula ising sedikit demi sedikit dan akhir sekali vanila.  pukul sampai sebati semuanya.


FRESH CREAM  *anggaran RM8

200ml    whipping cream
2tbsp     icing sugar, sifted
 fool colouring

campurkan semua bahan dan pukul sampai krim menjadi pejal membentuk 'soft-peak', tidak lagi berair.


ROYAL ICING     *anggaran RM3

4cups   icing sugar
2tbsp   meringue powder
5tbsp   water

campur semua bahan sekali, gaul sampai dapat likat. tambah beberapa titik air jika nak cairkan ikut kesesuain. icing jenis ini selalu digunakan untuk biskut.

No comments:

Post a Comment