jenis-jenis 'topping' yang selalu letak atas kek & cupcake.
BUTTERCREAM *anggaran RM4
120g butter
120g icing sugar
1/2tsp vanilla
food colouring
nisbah mentega : gula icing = 1/2cwn : 1cwn
pukul mentega sampai berkrim, masukkan gula ising yang dah diayak supaya nanti tak bertompok, pukul lagi sampai sebati, kemudian tambah vanilla dengan pewarna, kacau sampai rata.
variasi lain,
CHOCOLATE BUTTERCREAM, tambah 3tsp serbuk koko diayak bersama gula icing.
COFFEE BUTTERCREAM, seperti diatas tapi ganti vanilla dengan 1tsp serbuk kopi segera yang dicairkan dengan 1/4tsp air.
MOCCA BUTTERCREAM, seperti coffee buttercream tapi tambah 3tsp serbuk koko yang diayak bersama gula icing.
CHOCOLATE GANACHE *anggaran RM10
ganache tu perkataan perancis, sebutan dia "ganek" utk english, "gaynash" utk french. maksud dia, sapuan coklat yang nipis licin bersinar.
100g chocolate, finely chopped
1/2cup whipping cream
1/4cup corn syrup / glucose syrup
2 tsp vanilla extract
coklat cebisan kecil disediakan. krim dipanaskan secara double-boil kemudian tuangkan ke dalam mangkuk yang ada cebisan coklat tu. biarkan sekejap 1-2 minit, kemudian kacau bagi licin, campurkan sirap gula & vanila. biar sejuk sekejap, pastu boleh disiram atas kek sampai meleleh ke tepi.
FONDANT *anggaran RM7
1kg icing sugar, sifted
3tsp gelatine halal
1/4cup water
1/2tbsp liquid glucose
1tbsp glycerin
1/4tsp rose essence
gelatin & air dipanaskan secara double-boil sampai gelatin tu cair. masukkan gula cair, glicerin & esen rose. kacau sekejap kemudian angkat dan sejukkan sedikit. yang gula icing pula, separuh daripadanya dah berada dalam mangkuk, buatkan lubang kat tengah dia. tuangkan sebatian gelatin tadi dan gaulkan. sambil tu tambah gula ising selebihnya sedikit demi sedikit sampai jadi gumpalan. pewarna dicalitkan dan ratakan warnanya. fondant yang lebih boleh disimpan dalam plastik kedap udara elak jadi keras.
CREAM CHEESE *anggaran RM10
200g cream cheese (softened at room temperature)
50g butter
100g icing sugar, sifted
1/2tsp vanilla essence
pukul krim cheese bagi lembut. masukkan mentega, pukul sampai rata. tambah gula ising sedikit demi sedikit dan akhir sekali vanila. pukul sampai sebati semuanya.
FRESH CREAM *anggaran RM8
200ml whipping cream
2tbsp icing sugar, sifted
fool colouring
campurkan semua bahan dan pukul sampai krim menjadi pejal membentuk 'soft-peak', tidak lagi berair.
ROYAL ICING *anggaran RM3
4cups icing sugar
2tbsp meringue powder
5tbsp water
campur semua bahan sekali, gaul sampai dapat likat. tambah beberapa titik air jika nak cairkan ikut kesesuain. icing jenis ini selalu digunakan untuk biskut.
No comments:
Post a Comment